flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

При Вищій раді правосуддя утворено Міжнародну консультативну раду

20 червня 2017, 11:39
16 червня 2017 року відбулося установче засідання Міжнародної консультативної ради, утвореної при Вищій раді правосуддя. Відповідно до Положення про Міжнародну консультативну раду при Вищій раді правосуддя, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 13 червня 2017 року (далі – МКР), основним завданням МКР є розвиток і підтримання міжнародних зв’язків між Вищою радою правосуддя, органами й установами системи правосуддя України та іноземних держав, а також міжнародними організаціями з метою впровадження Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки, затвердженої Указом Президента України від 20 травня 2015 року № 276, та виконання інших завдань судової реформи в Україні.

До складу МКР увійшли представники проектів міжнародної та технічної допомоги, які працюють в Україні у сфері судової реформи, та представники судових рад інших країн.

Відкриваючи засідання, Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк зазначив, що метою створення МКР є сприяння Вищій раді правосуддя та іншим органам і установам у сфері правосуддя у комплексному впровадженні цілей судової реформи в Україні, стратегічному розвитку судової системи України.

«Ідеться, насамперед, про створення при Вищій раді правосуддя постійно діючого колегіального дорадчого органу, – наголосив Ігор Бенедисюк, – ми створили раду як постійний майданчик для діалогу, від якого очікуємо налагодження, розвитку та підтримання відносин між національними та іноземними органами й установами системи правосуддя, а також міжнародними організаціями; обміну досвідом, консультативною, експертною, іншою допомогою; комплексного впровадження реформ та стратегічного планування розвитку системи правосуддя».

Відповідно до Положення про МКР до її складу можуть входити за згодою представники органів юстиції, установ системи правосуддя інших країн, міжнародних об’єднань, міжнародних проектів правової та технічної допомоги, що провадять діяльність у сфері юстиції або/та у сфері судової влади.

Презентуючи ідею проекту, керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар також зазначив, що обговорення планів та способів їх реалізації за допомогою МКР дозволить синхронізувати бачення кожного з учасників, зрозуміти і врахувати потреби та можливості кожного органу й установи.

Учасники заходу одностайно підтримали створення МКР, наголосивши на своєчасності та корисності утворення такого дорадчого органу. Зокрема, експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», керівник Національної судової адміністрації Литовської Республіки Реда Молієне, підтримавши створення МКР, відзначила, що протягом останнього року українські інституції зробили великий поступ вперед у впровадженні судової реформи.

«Це дуже корисна ініціатива, яка включатиме два компоненти: надання консультативної функції та здійснення координації щодо напрямів міжнародної допомоги», – відзначив керівник компоненту верховенства права Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС) Фабіан Ловенберг. За його словами, надзвичайно важливо всім учасникам судової реформи обговорювати за одним столом питання співпраці, узгоджувати плани, розуміючи виклики, які стоять перед українськими інституціями, та інструменти, якими володіють проекти міжнародної допомоги.

Від Вищої ради правосуддя участь в установчому засіданні взяли: Голова ВРП Ігор Бенедисюк, керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРП Владислав Гуртенко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП Оксана Лисенко.

Від Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» – керівник групи експертів Проекту Довидас Віткаускас, національний експерт Проекту Оксана Матіяш, експерт Проекту, керівник Національної судової адміністрації Литовської Республіки Реда Молієне, експерт Проекту, керівник комунікаційного департаменту Національної судової адміністрації Литовської Республіки Живіле Навіскайте-Бабкін; від Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС) – керівник компоненту верховенства права Фабіан Ловенберг, радник керівника компоненту верховенства права Олена Трапезнікова; від українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи – менеджер Проекту Ігор Осика; від Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» – юридичний радник Програми Сергій Сученко; від Програми розвитку комерційного права (CLDР) Міністерства торгівлі США – спеціаліст міжнародних програм Ірина Гладка.

Учасники зустрічі домовилися, що засідання цього дорадчого органу відбуватимуться на регулярній основі.

 

Управління інформації
та забезпечення комунікаційної діяльності